<$BlogMetaData$>
 

 

 

Terengganu

www.krj-tganu.blogspot.com

 
Cikgu Norfizam bin Said
PENGARAH KRJ TERENGGANU
Demi Masa, Sesungguhnya Manusia Itu Berada Di Dalam Kerugian..


KALENDAR AKTIVITI TERKINI


 • EKSPEDISI REMAJA KENTAL 2008!
  NANTIKAN PENGUMUMAN SELANJUTNYA
 • Chat @ KRJ Tganu

  ALBUM KRJ
 • Album 2008
 • Album 2007
 • Album 2006
 • Album 2005
 • JELAJAH INFORMASI
 • Utusan Online
 • BHarian Online
 • Harian Metro
 • NSTP
 • Harakahdaily
 • AMIR
 • ABIM
 • Islamonline
 • Palestinkini
 • JAKIM
 • LINK PENDIDIKAN
 • Kementerian Pendidikan Msia
 • Universiti Islam Antarabangsa
 • Universiti Kebangsaan Msia
 • Universiti Malaya
 • Universiti Putra Malaysia
 • Universiti Sains Malaysia
 • Universiti Utara Malaysia
 • Universiti Teknologi Msia
 • Universiti Msia Sabah
 • Universiti Msia Sarawak
 • Universiti Telekom
 • UiTM
 • KUSZA
 • Yayasan Pelajaran MARA
 • Politeknik Malaysia
 • KUKUM
 • KUIM
 • KUTKM
 • KUITTHO
 • KUSTEM
 • Maktab
 • BARISAN KEPIMPINAN JAWATANKUASA REMAJA KRJ SESI 2006-2007. JASAMU DIKENANG !

  PENGERUSI : Muhammad Mus'ab Bin Muzahar.

  TIMBALAN PENGERUSI 1 : Hafizuddin Bin Mohd Ridzuan

  TIMBALAN PENGERUSI 2 (Ketua Puteri) : Munirah Bt Mazlan

  SETIAUSAHA KEHORMAT : Maisarah Bt Zulkifli

  BENDAHARI : Nur Ilyana Amani bt Mohd Nasir

  HUBUNGI KAMI
  Maklumat lanjut boleh hubungi moderator, Akh Mohd Sufian Mat Ali, 014-836 8371
  krjtgg_mod@yahoo.com
  Tanda Buku Pelawat
   

        PENGENALAN KRJ       DAFTAR ONLINE          

           HOME    FORUM

  VIDEO KLIP LAGU KRJ TERENGGANU      
  Tahniah adik-adik X-ReK KRJ Terengganu
  Tuesday, November 20, 2007
  baris depan dari kiri - Najihah, kak nazilah, munirah, musfirah, afifah dan humaira'
  baris belakang dari kiri - abdin, abg din, munzir, abg fahmi, irfan dan furqan
  gambar paling atas - ketika di genting highlands


  Sekalung tahniah buat adik-adik semua kerana berjaya menjayakan misi X-ReK di Kem Rimba Tamu, Batang Kali Selangor pada 17-19 November lepas.

  Seramai orang peserta (4 lelaki dan 5 perempuan) terlibat bersama 3 driver amatur terlibat dalam program ini yang juga disertai oleh peserta dari seluruh semenanjung Malaysia.Perjalanan dengan kenderaan sendiri yang dipandu oleh driver amatur memang memenatkan tapi memang puas kerana kita merasai setiap detik perjalalan menuju ke x-rek.


  Perjalanan bermula dari kuala terengganu jam 9.00 malam dan tiba di kuantan, bermalam di sekolah irsyad bersama team krj pahang. al maklum la, pengarah krj pahang pun bekas aktivis dari terengganu.. Perjalanan disambung semula pada jam 5.00 pagi menuju ke hentian gambang utk mandi dan solat subuh, dan meneruskan ke hentian temerloh utk sarapan pagi. Berhenti di genting sempah utk isi minyak dan qada' hajat dan meneruskan perjalanan ke batang kali melalui jalan genting highlands. Tiba seperti yang di minta sebelum jam 10 pagi.. tiba disana kami menyerahkan adik2 ini utk diuruskan, terpulang la nak buat apa, jangan cedera sudah la..


  Selesai meletakkan batu asas utk mendirikan khemah, kami pun angkat punggung pergi balik kg abg din di batu pahat johor, kerana keesokan harinya akan menghadiri majlis walimah mualim saufi di felda taib andak , kota tinggi johor pada pagi ahad, setelah selesai walimah , kami bertolah semula ke batang kali pada tengah hari dan tiba jam 5 ptg .


  Sepanjang kem boleh dikatakan mencabar, kena rendam dlm air, berbasah demi hujan tercinta, main lumpur dan macam2 lagi yang dihadiahkan oleh fasi kepada peserta. Kami pengiring hanya suka melihat gelagat-gelagat mereka ni..

  Masih ingat perjanjian apa nak buat lepas balik nanti??... harap-harap tidak lupa yer.. biar pun susah utk dilaksanakan, buat lah setakat yg termampu kerana buat tak sama macam bercakap, bercakap lagi mudah dari buat.

  x-rek tamat jam 5 ptg, berkemas dan kami bertolak jam 6 ptg dari ulu tamu dalam keadaan hujan.

  Lawatan ke genting sebagai suatu juadah utk merehatkan minda serta menghirup udara sejuk di puncak bukit dan juga sebagai program jalan2 ke sana selepas tamat x-rek. Tapi akhi fahmi tak dapat duduk lama kat atas sebab tak jumpa parking , lalu turun kerana bosan mencari parking.. Perjalanan ke atas menjadi medan ujian kekentalan pemandu amatur.. Kami diatas sempat solat jama' dan membeli sedikit makan pembuat tahi gigi. Turun semula dan berhenti digenting sempah utk makan malam . Meneruskan perjalanan jam 10.30 mlm berhenti di hentian gambang utk perjumpaan terakhir sebelum semua berpisah utk ke destinasi masing2.. sedih bila berpisah dengan mereka, kenangan berjaulah bukan mudah utk diperolehi dan ia kenangan yang datang dan pergi.

  Tahniah buat semua, semoga perjalanan dan pengalaman yang dikutip sepanjang program ini merupakan sesuatu yang berharga dan bermakna dalam diri adik-adik.

  Kepada semua yang terlibat, tahniah dan terima kasih daun keladi di atas penganjuran x-rek kali ini terutamanya jkpr dan fasi. ada peserta kata bagus, mencabar, banyak game baru , banyak ilmu tepuk menepuk, dan secara keseluruhannya kata bagus x-rek kali ini.

  Semoga usaha kita yang sedikit ini mendapat keberkatan dan kerahmatan dari Allah swt.

  Alhamdulillah semua nya selamat dalam perjalanan pergi dan balik, Tiba di dungun jam 3 pagi dan peserta dari K. Terengganu balik keesokan hari nya.


  sekian..
  coretan dari
  abg din - driver amatur merangkap pengiring.
  posted by KRJ TERENGGANU @ 8:06 pm   2 comments
  Selamat Pengantin Baru Muallim Saufi

  SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA MUALLIM SAUFI DAN PASANGANNYA, NORAZALIA PADA 18 NOVEMBER 2007 DI RUMAH PENGANTIN PEREMPUAN, FELDA TAIB ANDAK
  KOTA TINGGI.


  SEMOGA PERKAHWINAN MENDAPAT KEBERKATAN DAN BAHAGIA HINGGA KE AKHIR HAYAT.

  BELIAU MERUPAKAN MUALLIM DI SMI AL AMIN KEMAMAN, DAN JUGA AKTIVIS KRJ TERENGGANU.
  posted by KRJ TERENGGANU @ 7:31 pm   1 comments
  SELAMAT MENEMPUHI PEPERIKSAAN SPM 2007
  Saturday, November 10, 2007
  Buat adik-adik yang dikasihi,
  Didoakan semoga semuanya didalam kerahmatan Allah hendaknya
  dan dalam bersiap sedia yang terbaik untuk menghadapi SPM
  yang akan menjelang tiba
  tidak lama lagi.

  SELAMAT MENEMPUH SPM
  dari
  KELAB REMAJA JIM TERENGGANU

  'semua nyer harap bereh belaker boh'
  posted by KRJ TERENGGANU @ 10:16 am   0 comments
  Kaji jadual peperiksaan
  SAYA bersetuju bahawa sistem persekolahan kita berorientasikan peperiksaan menyebabkan guru dan pelajar berfikiran segala-galanya sudah selesai selepas peperiksaan. Pada umumnya sekolah tidak memiliki program pengisian waktu selepas tamat peperiksaan dan kebanyakannya menganjurkan rombongan lawatan yang lebih kepada melancong dan jalan-jalan saja untuk tempoh dua atau tiga hari. Balik semula ke sekolah buat apa?

  Selepas peperiksaan tamat, guru-guru tidak berbuat apa-apa dan ada yang tidak masuk kelas langsung dan pelajar-pelajar terbiar dan dibiarkan mengisi kekosongan masa dengan bermain catur atau berbual sesama sendiri menjadikan bilik darjah bising macam kapal karam.

  Ini menyebabkan pelajar-pelajar bosan hendak ke sekolah. Apabila ditanya mengapa ponteng, mereka menjawab pergi sekolah buang masa dan bukan belajar pun.
  Kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Noh Omar, mahu pelajar yang ponteng sekolah selepas peperiksaan direkodkan dalam fail peribadi pelajar terlalu keras, tidak praktikal, kelihatan memaksa dan tidak menyelesaikan masalah.

  Ke sekolah untuk apa kalau tidak ada kelas? Yang penting pihak sekolah mesti ada perancangan dengan mengatur program yang melibatkan seluruh pelajar dan boleh memberi keseronokan di samping mendidik mereka.

  Misalnya kegiatan sukan, kesenian dan sosial yang selama ini dibuat pada waktu persekolahan sebelum peperiksaan bukan saja mengganggu pelajar untuk belajar malah boleh menjejaskan tumpuan mereka menghadapi peperiksaan. Kenapa hari ibu bapa, hari kantin atau jogaton tidak dibuat pada hujung tahun?

  Saya rasa ada baiknya Kementerian Pelajaran memikirkan sesuatu program yang praktikal dengan pendekatan psikologi yang mesra pelajar daripada mengenakan peraturan yang lebih bersifat mendera.

  Pihak kementerian patut mengkaji semula waktu peperiksaan supaya tidak ada
  ruang kosong terbuang dan terlalu lama terpaksa ke sekolah tanpa ada apa-apa.
  Di zaman saya bersekolah pada tahun 70-an dulu, peperiksaan dijalankan di hujung tahun. Malah ketika saya mengambil SPM ia jatuh pada Hari Raya dan STPM peperiksaan berjalan sehingga pertengahan cuti penggal ketiga. Maknanya, tamat saja peperiksaan cuti sekolah sudah bermula.

  Saya harap Kementerian Pelajaran janganlah hanya melaksanakan peraturan yang melihat kesalahan hanya ke atas pelajar tanpa mengambilkira kesan psikologi ke atas mereka.

  – M. HANAFIAH A. SAMAD,
  Kuala Lumpur
  posted by KRJ TERENGGANU @ 10:15 am   0 comments
  Hanya Allah layak disembah
  INGATLAH! Sesungguhnya bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan juga ada di bumi; dan bahawa mereka yang menyembah sesuatu yang lain dari Allah sebagai sekutu-Nya, mereka tidak menurut (sesuatu keyakinan), mereka hanya menurut sangkaan semata-mata, dan mereka hanyalah orang-orang yang sentiasa berdusta. (Yunus: 66)

  HURAIAN

  Hakikat yang sebenarnya bagi Allah s.w.t. jua yang memiliki segala yang terdapat di langit dan di bumi. Justeru itu, hanya Allah s.w.t., Tuhan yang layak disembah. Namun begitu, terdapat di kalangan manusia yang enggan mengakui keesaan Allah dan menjadikan selain-Nya sebagai Tuhan mereka. Pada sangkaan mereka itulah Tuhan yang boleh memberikan pertolongan, perlindungan atau kemudaratan kepada semua.

  Alangkah naif manusia seperti ini yang kehidupan mereka hanya menurut sangkaan semata-mata dengan membelakangkan keyakinan yang hakiki, iaitu Allah yang Maha Berkuasa ke atas segala-galanya.

  Maka itu, sebagai umat Islam kita semestinya menyakini akan keesaan Allah dengan penuh keimanan kepada-Nya dan sudah tentu kita perlu terjemahkan keimanan itu ke dalam kehidupan kita seharian. Dan, keyakinan yang pasti dan tidak berbelah bahagi kepada-Nya.

  KESIMPULAN

  Hanya Allah Tuhan yang layak disembah dengan penuh keyakinan. Dan, di sinilah iman memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan bagi memandu kepada kebenaran hakiki.

  * Disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)
  posted by KRJ TERENGGANU @ 10:13 am   0 comments
  Demam denggi meningkat 60 peratus 2085
  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Bahagian Pejabat Filipina mendapati 60 peratus penduduk dunia akan terdedah kepada risiko demam denggi yang boleh menyebabkan kematian menjelang 2085, ekoran perubahan iklim.

  Pakar kesihatannya, Dr. Hisashi Ogawa berkata, pada masa ini, kadar penyakit itu meningkat 35 peratus setahun dan ia menjadi satu fenomena yang membimbangkan.

  Katanya, statistik yang diperoleh itu menunjukkan sebanyak 925,896 kes dicatatkan di seluruh dunia sepanjang tempoh lima tahun yang lalu iaitu dari 2000 hingga 2005.

  Jelasnya, demam denggi kini sudah menjadi antara penyakit paling tinggi melanda penduduk dunia.

  ‘‘Penyakit itu meningkat terlalu mendadak berbanding 1990 hingga 1999 yang lalu. Dalam tempoh itu, ia hanya menunjukkan bilangan kes sebanyak 479,848.

  ‘‘Berlaku peningkatan mendadak dengan perbezaan sebanyak 44,6048 kes.

  ‘‘Kesedaran perlu dipertingkatkan dan setiap negara perlu mengambil langkah berjaga-jaga,’’ katanya.

  Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk Kesan Perubahan Iklim Terhadap Kesihatan Masyarakat dalam Persidangan Serantau Mengenai Perubahan Iklim di sini hari ini.

  Ogawa menambah, pihaknya turut mendapati lebih 150,000 penduduk dunia mati akibat perubahan iklim setiap tahun bermula 1970.

  Katanya, rantau Asia Pasifik pula menunjukkan jumlah kematian antara yang tertinggi di dunia iaitu sebanyak 77,000 orang kesan fenomena itu.

  Beliau memberitahu, langkah-langkah pencegahan perlu dilakukan seperti meningkatkan kesedaran kesihatan kepada orang ramai akibat daripada perubahan iklim.

  Jelasnya lagi, sistem kesihatan di setiap negara juga perlu dipertingkatkan untuk menyediakan perlindungan daripada risiko perubahan itu.
  posted by KRJ TERENGGANU @ 10:10 am   0 comments
  Karbon dioksida 100% di atmosfera bumi 2100
  Paras karbon dioksida di ruang atmosfera bumi dijangka meningkat 100 peratus menjelang tahun 2100, mengakibatkan permukaan bumi bertambah panas, kata Pensyarah University of California, Amerika Syarikat, Profesor ML Kavvas.

  Menurutnya, karbon dioksida terhasil melalui pembakaran fosil, pernafasan manusia serta haiwan dan ia merupakan salah satu elemen gas rumah hijau.

  Beliau memberitahu, selain suhu bumi bertambah akibat pengeluaran karbon dioksida itu, keseimbangan tenaga bumi juga dijangka tidak stabil sehingga menyebabkan berlakunya bencana alam.

  ‘‘Sekarang, kita sudah mempunyai peningkatan karbon dioksida di atmosfera sebanyak 21 peratus dan ia akan meningkat secara perlahan.

  ‘‘Suhu permukaan bumi pula menunjukkan peningkatan sebanyak 0.5 darjah celsius,’’ katanya.

  Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk Perubahan Cuaca dan Sumber Air dalam Persidangan Serantau Mengenai Perubahan Iklim di sini hari ini.

  Kavvas menambah, model pengiraan am (GCM) yang dikeluarkan pada 1995 mendapati iklim dunia berubah secara perlahan-lahan dan paras karbon dioksida yang dilepaskan ke atmosfera bumi meningkat sebanyak satu peratus setahun.

  Di Malaysia, beliau memberitahu, aliran sungai di seluruh negara tidak akan berubah berdasarkan keadaan simulasi hidroklimatik yang disukat pada 1984 hingga 1993 kecuali di Kelantan dan Pahang.

  Jelasnya, kedua-dua negeri itu akan mempunyai aliran sungai yang deras dan berubah-ubah pada masa akan datang pada tahun 2025 hingga 2034 dan 2041 hingga 2050.

  Ini kerana terdapat legeh di sungai-sungai negeri itu yang tidak lagi dapat menampung jumlah aliran air yang deras setiap kali musim tengkujuh sehingga merubah permukaan aliran sungai tersebut.
  posted by KRJ TERENGGANU @ 10:08 am   0 comments
  JAWATANKUASA REMAJA KRJ NEGERI TERENGGANU 2008

  PENGERUSI : Muhammad Munzir Bin Muzahar (Sek Men Islam Al Amin Kemaman)

  TIMBALAN PENGERUSI : Muhammad Irfan Bin Bahrin (Sek Men Islam Al Amin Kemaman)

  NAIB PENGERUSI 1 : Humairaa' Bt Abdul Malek (Sek Men Islam Al Amin Kemaman)

  NAIB PENGERUSI 2 : Wan Hani Munirah Bt Wan Muhd Rosdi (Sek Men Keb Agama Tok Jiring Kuala Terengganu)

  SETIAUSAHA KEHORMAT : Nurul Najihah Bt Khairudin (Sek Men Islam Al Amin Kemaman)

  BENDAHARI : Hafizuddin Bin Mohd Ridzuan (Sek Men Islam Al Amin Kemaman)

  Alamat Pejabat KRJ Terengganu : No 5, Taman Seri Melor 4, Bt 6, 23000 Dungun, Terengganu Darul Iman

  TELEFON@SMS : 014-836 8371 (Penasihat JK Remaja KRJ Terengganu)

  Lagu KRJ Terengganu@mp3


  CARI ARTIKEL
  ARKIB KRJ
  PAUTAN KRJ
  LAMAN NASYID KONTEMPORARI
  SIARAN TELEVISYEN
  KREDIT


  BLOGGER
  © 2008 Kelab Remaja JIM Terengganu [Remaja Mithali Tunggak Kepemimpinan]Hak Cipta Terpelihara ; KRJ Terengganu.